fbpx

Feheréhajó Revital

A hosszú téli hónapok, a kevés szabad levegőn, napfényben töltött idő miatt év elejére a legtöbb ember D-vitamin hiányban szenved. A D- vitamin hiány az egész világon problémát jelent, a kutatások szerint a földön élők legalább egyharmada D-vitamin hiányos, mert nem jut megfelelő mennyiségű napfényhez.

A D-vitamin fő forrása a napfény, így érdemes minden nap rövid ideig, kb. 20 percig a napon tartózkodnunk, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a szükséges mennyiséget. Szeptember és március között ezt azonban nehezebb kivitelezni, hiszen eleve kevesebb a napos órák száma és a hidegben nem is annyira kívánkozunk ki a meleg szobából.

A D- vitamin a napfényen kívül a következő élelmiszerekben is megtalálható: halak, például lazac, szardínia, makréla és tonhal, tojássárgája, máj és a vörös húsok. A D-vitamin szerepet játszik a sejtnövekedés, a csontképződés, az immunfunkció, az izomerő, a szőrnövekedés. De ide tartozik a fertőzések elleni küzdelem, az autoimmun betegségek kockázatának csökkentése, sőt bizonyos rákos megbetegedések elleni lehetséges védelemben is szerepet vállal a D-vitamin.

Bár nagyon fontos a fényvédő használata közvetlen napfényben, a magas faktorszámú fényvédők rendszeres használata akadályozhatja a D-vitamin termelését. Valamint, a bőr pigmentációja és az életkor is befolyásolja a D-vitamin termelését.