fbpx

Feheréhajó Revital

A kollagén közvetlen hatással van a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára.  Ahogy idősödünk szervezetünkben a kollagén termelés intenzíven csökken egyre kevésbé képesek a tökéletes nedvszívásra. Megjelennek a szarkalábak, bőrünk vékonyodik, szárad, ereszkedik, és bizony ráncaink egyre erősebben látszódnak. Ma már léteznek olyan kezelési eljárások, amelyek a szervezet regenerációs folyamatainak helyreállítását célozzák, ilyen például Sculptra – kollagén termelést serkentő kezelés.

Sajnos az idő vasfoga mindenkit elér, de addig nézzük, meg mit tehetünk annak érdekében, hogy minél később legyen szükségünk mesterséges beavatkozásra a ráncok eltűntetése érdekében.

A bőr lényegében belülről épül, így a rossz táplálkozási szokások károsítják bőrünket. A változatos étrend, a fehérjebevitel és zöldségek-gyümölcsök helyes arányának megtalálásával sokat segíthetünk bőrünk állapotán. A kollagén termelést támogatja például a tojásfehérjében, húsban, sajtban megtalálható prolin (nem esszenciális aminosav), a piros bogyós gyümölcsök fogyasztása is ajánlott mivel antocianin tartalmuk igen magas, ami szintén kollagén termelést serkentő. Javasolt még a kiegyensúlyozott étrend megtartásával a réz bevitele, amelyhez a tenger gyümölcsei, magvak, vörös hús fogyasztásával tudunk hozzájutni. Lényeges még az A- és C-vitaminokat bejutása szervezetünkbe.

Érdemes megfogadni a táplálkozási szakemberek javaslatait étkezésünkkel kapcsolatban. Kerüljük a finomra őrölt fehérlisztből készült kenyerek, péksütemények, különféle kekszek, sütemények fogyasztását, helyettük a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeket válasszuk. Figyeljünk szervezetünk megfelelő sav-bázis egyensúlyára, a túl sok savas étel fogyasztásával bőrünk feszessége csökken, arcunkon a ráncok idő előtt megjelennek. Megdöbbennénk, ha pontosan tudnánk, hogy mennyi felesleges, káros anyaggal kell a szervezetünknek időről időre megbirkóznia.

Valószínű, hogy életünk során testsúlyunkkal soha nem voltunk elégedettek. Amikor mérlegre állva azt látjuk, hogy túl sokat híztunk, azon nyomban neki fogunk valamilyen fogyókúrának. Kerüljük a gyors súlycsökkenéssel járó diétákat. A hirtelen fogyást nem csak a bőrünk sínyli meg, hanem a szervezetünk is. A legnagyobb hátránya azonban az, hogy amilyen hamar lefogytunk, olyan hamar vissza is hízunk. Hízásnál a bőr középső rétege hosszabb időre kinyúlik, bőr elveszíti rugalmasságát, s az izomrostok közötti kapcsolat megszakad és kialakul a striák. A striák a feszülés irányára merőleges lila vagy vörös csíkok, amelyek később gyöngyházas fehér színűvé fakulnak. A striák leginkább hason, combon, csípőn, fenéken, esetleg mellen – jelennek meg. Sajnos a narancsbőrt sem ússzuk meg, ha hirtelen dobjuk le felesleges kilóinkat.

Vigyázzunk bőrünkre!