fbpx

Feheréhajó Revital

A napbarnított bőr kimondottan divatosnak számít, és a strandszezon beköszöntével nők és férfiak ezrei mennek valamilyen vízpartra vagy egyéb szabadtéri helyre, hogy ők maguk is csodaszép barnák legyenek. A rengeteg figyelmeztetés ellenére, még mindig sokan vannak, akik megfelelő fényvédelem nélkül és azonnal szeretnék elérni a barna bőrt, ám ezzel sok kárt okozhatnak maguknak.

A napégés jeleit biztosan mindenki ismeri. Ezek a bőrpirosság, enyhe fájdalom, égő érzés és melegség a sérült bőr területén. Ez annak a jele, hogy a testünk vért áramoltat az adott területre, hogy elősegítse a regenerálódást. A bőr károsodása nem feltétlenül függ össze a pirosság mértékéve. Vagyis, ha valaki eleve barnább bőrű és úgy ég le, igaz, hogy nem lesz olyan látványos a leégés, mint egy világos bőrű embernél, viszont a károsodás ugyanolyan mértékű.

Ha már megtörtént a napégés, van néhány dolog, amivel enyhíthetünk a kellemetlen következményeken. Az egyik, hogy hideg vizes borogatással vagy langyos/hideg vizes zuhannyal hűtjük a bőrt. Nagyon hasznosak a különböző napozás utáni készítmények, amik A és E vitaminokban gazdagok, és segítenek táplálni, hidratálni és hűsíteni a sérült bőrt. Ezen kívül célszerű valamilyen vékony és könnyű anyagból készült ruhát viselni néhány napig, amiben szellőzni tud a bőr, viszont védi is egyben. Ezeken kívül pedig itt is nagy jelentősége van a folyadékbevitelnek, ami belülről segíti a bőr regenerálódását.

A napégés enyhébb esetei nem igényelnek orvosi ellátást, de vannak azonban esetek, amikor jobb, ha szakemberhez fordulunk. Ilyen például a nagyon erős fájdalom, szédülés, láz, hányás és a bőr nagy felületén jelentkező égés esetén kialakuló nagyobb hólyagok. Ha hólyagosra égett a bőr, ami már a másodfokú égési sérülés tünete, akkor a hólyagokat ne szúrjuk ki vagy tépjük fel, hanem várjuk meg, amíg maguktól fakadnak ki és távozik a folyadék.Egyszeri leégéstől senkinek nem lesz baja, viszont a rendszeresen, éves szinten többszöri napégés sajnos komoly következményekkel járhat a későbbiekben. A bőr idő előtti öregedése, durva tapintású bőr, fokozott szeplősödés és a legrosszabb esetben rosszindulatú daganatok kialakulása a bőrön mind a többszöri napégés következményei közé tartozhat.