fbpx

Feheréhajó Revital

A dermatológia, azaz bőrgyógyászat egy olyan orvostudomány-ág, mely a bőr betegségeivel, annak tüneteivel és a szóba jöhető kezelésekkel, valamint gyógymódokkal foglalkozik. Több ponton találkozik a szövettannal és a bakteriológiával, valamint az allergológiával, továbbá számos egyéb orvostudományi ágazattal. Ez azért van így, mert bizonyos betegségek első tünetei a bőrön jelentkeznek és a probléma gyökerének feltárásához szükség van a dermatológia szakembereire is.

Érdekesség, hogy ez a tudomány már az ókor óta létezik, hiszen a bőr és annak állapota mindig is érdekelte, foglalkoztatta az embereket. A legelső írásos mű, mely a témával foglalkozik, az olasz Geronimo Merculari 1572-ben befejezett munkájának eredménye, és a De morbis cutaneis címet kapta. A dermatológia kezdetekben a belgyógyászat részét képezte, majd az 1800-as években vált különálló orvostudományi ágazattá.

Hazánkban is ugyanezen idő tájt nyitotta meg kapuit az első dermatológiai képzéssel foglalkozó iskola, illetve a kórházakban is ekkoriban hoztak létre külön osztályt a bőrgyógyászat számára. Egy évszázaddal később már teljesen kiépült a dermatológia oktatási rendszere, vagyis minden orvosi egyetemen részt lehetett venni a bőrgyógyászati szakképzéseken. Megalakult a Magyar Dermatológiai Társulat is és elindult a saját szakfolyóiratuk is, mely a Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle nevet viselte. A fejlődés következő lépéseként 1952-ben megnyitotta kapuit az Országos Bőr és Nemi Kórtani Intézet. Hét évre rá pedig megrendezésre került az első magyarországi nemzetközi bőrgyógyászati kongresszus.

A XX. században is számos szaktekintély büszkélkedhetett kiemelkedő teljesítménnyel a bőrgyógyászat terén, mint például id. Nékám Lajos, aki többek között általános dermatológiával foglalkozott. Poór Ferenc nevét is érdemes megemlíteni, aki a funkcionális bőrgyógyászati vizsgálatok meghonosításáért felelős. Daróczy Pál a bőrben zajló élettani folyamatok vizsgálatában nyújtott munkájáért érdemelte ki az elismerést.