fbpx

Feheréhajó Revital

Bizonyára sokak számára ismerős a stria, vagy köznapi nevén a terhességi csík. A striák kialakulásának oka, hogy a bőr felső rétege gyorsabb ütemben nő, mint ahogy az alatta található kötőszövet képes rá és megszakad. Ez több esetben is előfordulhat. Leggyakrabban a kismamák szembesülnek vele, amikor megindul a has gyorsabb ütemű növekedése. A terhességi csíkok jellemzően a hason és a deréknál szoktak megjelenni a kezdetben lilás és vöröses csíkok, a nyúlás irányára merőlegesen. De mivel nem csak a has tájéka van kitéve a növekedésnek, hanem a testsúlygyarapodás miatt a combokon és melleken is gyakori a jelenlétük.

A kismamákon kívül a kamaszok és a férfiak is érintettek a stria megjelenésében, de a nők a lazább kötőszöveti állományuk miatt kicsivel jobban. Sokszor a kamaszkorban berobbanó hormonális változások hatására hónapok alatt több centit nyúlnak a fiatalok, amit nem tud lekövetni a bőr alatti kötőszövet. Náluk főleg deréknál, háton és lábakon jellemzők a csíkok. A testépítéssel foglalkozóknak is érdemes odafigyelniük, mivel a túl gyorsan gyarapodó izom miatt náluk is könnyen megszakadhat a kötőszövet, ami striákhoz vezethet.

A striák kialakulására a szakértők szerint nagy hatással van az életvitel. A mozgásszegény életmód, helytelen táplálkozással és a nem megfelelő vízmennyiség elfogyasztásával növelheti a striák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor beszélhetünk öröklött hajlamról is, vagyis akinek a családjában többeknél előfordultak striák, nekik különösen érdemes odafigyelni a megelőzésre.