fbpx

Feheréhajó Revital

Az új magyar táplálkozási ajánlás: Okostányér

A 21. század elejére az elhízás népbetegséggé vált. Már iskolás, sőt sokszor óvodás korban elkezdődik a gyerekek súlyának aránytalan növekedése, ami a helyes életmód kialakításával ellensúlyozható lenne. A helyes életmód egyik legfontosabb része a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozás. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége elkészítette a legfrissebb kutatási eredmények alapján a legújabb táplálkozási ajánlást, ami az Okostányér elnevezést kapta.

Fontos kiemelni, hogy ez az útmutató az egészséges embereknek szól, tehát az elhízás megelőzése a legfontosabb célja. A már valamilyen betegségben szenvedő embereknek javasolt konzultálni dietetikussal vagy orvosukkal.

Az Okostányér megadja, hogy melyik élelmiszercsoportból mennyit és milyen arányban kellene fogyasztania a lakosságnak. A szakemberek külön összeállítást készítettek a 6-17 év közöttieknek és a felnőtteknek. A főbb csoportok a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, halak/húsok/tejtermékek/tojás és a folyadékok. Az ajánlás letölthető az Okostányér.hu weboldalról.A szakemberek külön megemlítik a megfelelő mennyiségű testmozgás fontosságát is. Felnőtteknek ez 2,5 óra közepes intenzitású mozgást jelent hetente. Aki szeretné lerövidíteni ezt az időt, annak remek megoldás a Speedfitness, ahol egy 15-20 perces edzés egy kb 1,5-2 órás hagyományos edzésnek felel meg. Heti két Speedfitnessel, vagyis 2×20 perccel biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű izommunkát.