fbpx

Feheréhajó Revital

Sokakat foglalkoztat a bőr feszességének, szépségének és frissességének megtartása, melyben nagy szerepet játszik a kollagén. Természetesen, csak úgy, mint a hyaluronsav, a kollagén sem egy csodaszer, ami krémekhez keverve néhány használat után eltűnteti a ráncokat. De a szervezetünk nélkülözhetetlen alapanyaga, mely a kötőszövetek elasztikusságáért és rugalmasságáért felelős. Egy olyan létfontosságú fehérje, ami számos élettani folyamatra van befolyással.

Ki gondolta volna, de bőrünk hetvenöt százaléka kollagén és testünk fehérjemolekuláinak harminc százalékát is ez teszi ki. Összekötő szerepet játszik az izmok, a kötőszövetek és a szalagok, valamint inak és a porcok tekintetében. A külső jegyek szempontjából pedig nem csak a bőr, hanem a köröm és a haj egészséges megjelenéséért is felel. Igen fontos szerepe játszik az izmok és inak rugalmasságának megtartásában, de a fogak és a csontok erőssége, keménysége is függ a szervezet kollagén tartalmától. Vagyis, csak akkor tudnak igazán jól funkcionáló, egészséges csontok képződni, ha a különféle ásványi anyagok egyesülhetnek a kollagénnel. De ugyanez igaz akkor is, ha a szervezetben egy új sejt képződik, például gyógyulási vagy fejlődési időszak esetén. Érdekes, zselatinra emlékeztető állaga kapcsán kapta a test ragasztója elnevezést és hálós formában terjed szét szervezetben. Így „ragasztja össze” a lágy szöveteket a csontokkal és fogja össze az egész testet.

Ha szervezetünk kollagén hiányban szenved, fáradékonyságot, levertséget és gyengeséget tapasztalhatunk, mely kihatással van közérzetünkre is. Illetve a sejtek, így az egész szervezet megújulását is hátráltatja, ami nem csak az öregedés külső jeleiben mutatkozik meg. Gyakorta kollagén hiány áll a betegségek kialakulásának hátterében is, hiszen az immunrendszer legyengül és kevésbé képes megvédeni a testet a környezet káros hatásaitól. Egy baleset során tapasztalható sérülésnél is sokkal lassabban gyógyul be a seb, tovább tart a regeneráció.

A szervezet kollagén termelése mindennapos folyamat, de a kor előre haladtával egyre lassabban következik be, melyet csak még inkább hátráltatnak a káros szenvedélyek és szokások. Érdemes odafigyelni tehát az egészséges életmód betartására, a megfelelő táplálkozásra és a szervezetünk számára szükséges mozgás elvégzésére.