fbpx

Feheréhajó Revital

Több ismert típusa is van a kialakult hiperpigmentációnak, melyek közül eddig kettőről volt szó. Lássuk, melyek a leggyakoribb formái, amivel találkozhatunk. 

 – Napfolt, vagy ismertebb nevén, májfolt: Olyan pigmentált bőrfelület, melynek kiterjedése a szeplőénél nagyobb, kialakulásának oka pedig általában a terület túlzott kitétele a napsugárzásnak.
 Ahhoz, hogy ezt a foltot eltűntethessük, intenzív kezelés szükséges, erősebb hatóanyagokkal mivel ebben az esetben a pigmentáltság nem csak a hám, de az irharétegbe is bekerül, tehát nagyobb keresztmetszetű az elváltozás.

 – Szeplő: Tulajdonképpen hasonló a májfolthoz, de ebben az esetben apró, kör alakú elváltozások jelennek meg a bőrön. Leggyakrabban a vállakon, arcon, nyakon, a kezeken és a törzsön jelennek meg. A világos bőrű szőke, vagy vörös hajú embereknél gyakrabban alakul ki. Van,akinek ez kifejezetten tetszik (én is így vagyok vele)

 Bár az év minden napján jelen vannak, a nyári napsugarak hatására élénkebbé, feltűnőbbé válnak.

 A szeplő megjelenéséért a genetika a felelős. Ez azt jelenti, hogy a melanint termelő bőrsejtek a bőrfelületen nem egyenletesen, hanem genetikailag kódolva, egyik, vagy másik irányba bocsátják ki magukból a melanint. Ennek megnyilvánulása a szeplő, hiszen az egyik irányban túl sok, a másikban túl kevés melanin keletkezik, így a nap UV sugaraival szemben ott, ahol nincs jelen, nem védi a bőrt. 

 – Időskori folt: Bár sokan nem tudják, ennek a megjelenése a túlzott napozásnak köszönhető. Ahogy az évek alatt a napfény folyamatosan károsítja a bőrt, ez felhalmozódik és ötven éves kor felett maradandó elváltozáshoz vezet. Az így kialakult foltok színe nem egyenletes, nem szép.