fbpx

Feheréhajó Revital

Aki az egészséges életmódot választja, rendszeresen sportol, odafigyel az egészségére és teste ápoltságára, az biztosan hallott már a fasciákról. Napjainkban ugyanis egyre nagyobb figyelmet kap ez a része az emberi testnek. De mi is az a fascia és miért érdemes foglalkozni vele?

A fascia a kötőszövet egy fajtája, ami az egész testet harisnyaként fogja össze, burkolja be. Nem csak a testet, hanem az izmokat, szerveket, ereket, gerincvelőt is beburkolja és segíti az akadálymentes mozgást és információáramlást. Aki sütött már csirkecombot, vagy bármilyen húst, az találkozott a húson egy nyálkás, kocsonyás, vékony hártyaréteggel, amit általában leszedünk. Az a fascia. A testen belül a fasciák egy láncolatot alkotnak, vagyis valóban az egész testben jelen van, így sejthető, hogy komolyan érdemes foglalkozni az állapotával. Feladatai közé tartozik a szervek, szövetek védelme és tápanyaggal való ellátása, ezen kívül információt továbbít a szövetek helyzetéről a központi idegrendszer felé, biztosítja a dinamikus mozgást és egyúttal védi az izmokat a szakadástól és más sérülésektől.

Hogyan tud sérülni a fascia? A legfőbb probléma akkor van, ha sérül a fascia rugalmassága. A rugalmasságát a benne található elasztán és kollagén biztosítja. A sérülésnek több oka is lehet. Az egyoldalú mozgás és helytelen testtartás, inaktív életmód, valamint a különböző sérülések utáni letapadások mind csökkentik a rugalmasságát. A fascia okozta fájdalmakat myofasciális fájdalomnak nevezzük, ami a test bármely részén jelentkezhet. Sok rejtélyes, orvosok által nem megmagyarázható fájdalomnak ez az oka, mivel képalkotó rendszerekkel nem lehet kimutatni és gyakran nem is ott lép fel a fájdalom, ahol a gond van, hanem a fascialáncon belül valahol máshol.