fbpx

Feheréhajó Revital

Dermatoszkópos anyajegyszűrés

Anyajegyszűrés – Melanoma szűrés

A melanoma sajnálatos módon egy életet veszélyeztető betegség, melynek gyakorisága 10 évente megkétszereződik. Egyre gyakoribb a fiatalkorban diagnosztizált esetek száma. Időben való felismerés esetén, a korai stádiumban azonban teljességgel gyógyítható. Kialakulásában meghatározó egyrészt a genetika – mára már számos génbeli elváltozást sikerült a kutatóknak feltérképezni –, emellett kiemelkedően fontos a gyermekkori napégések száma és a napozási szokások. A rendszeres önvizsgálat mellett tanácsos évente melanoma szűrésen részt venni, főként azoknak, akiknek sok anyajegyük van még akkor is, ha tünetmentesek vagyunk.

Anyajegy vagy melanoma?

Az anyajegyek száma, elhelyezkedése és formája egyénenként nagyon eltérő lehet.
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A melanoma leggyakrabban a bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki: ilyen sejtek vannak az ép bőrben és az anyajegyekben is.
Szabad szemmel nem megállapítható, hogy anyajegyről, vagy pedig melanomáról van-e szó. Ezért hangsúlyozottan fontos, a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat. Ezt javasolt évente elvégeztetni, legalább egyszer. A szakvizsgálat során, a szakorvos egy speciális nagyítóval, dermatoszkóppal vizsgálja meg az anyajegyeket.
Az anyajegyeket éves vizsgálatán kívül mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, amennyiben az alábbiak bármelyikét észleljük:

az anyajegy:

  • növekszik
  • színe megváltozik
  • viszket
  • kiemelkedik a bőr síkjából
  • felülete egyeletlenné válik
  • anyajegyek alakja megváltozik
  • kisebesedik
  • elváltozik a határvonala
  • vérzik

A vizsgálat:

A bőrgyógyász szakorvos a gyanús anyajegyeket a dermatoszkópon keresztül megvizsgálja.
Az anyajegyvizsgálatnak akkor is nagy a jelentősége, ha a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség. Ebben az esetben ajánlott az anyajegyek önvizsgálata 4-6 hetente otthon, tisztálkodás után a test minden részén. Minden változás, esetleges sérülés esetén tanácsos az anyajegyeket szakorvossal megvizsgáltatni.

Mikor indokolt az anyajegy eltávolítása?

Amennyiben a bőrgyógyászati konzultáció során bármely kétely felvetődik a szakorvosban a képletet illetőleg, akkor sebészi eltávolítás javasolt, melyet minden esetben szövettani vizsgálat kell, hogy kövessen.
Megelőzés céljából a sérült, vagy tartós irritációnak kitett anyajegyek eltávolítása megfontolandó.

Időpontoglalás

Kérjen időpontot kezelésre