fbpx

Feheréhajó Revital

Bőrbetegségek

JÓINDULATÚ BŐRNÖVEDÉKEK ELTÁVOLÍTÁSA ELEKTROKAUTERREL, CO2 LÉZERREL

Fibróma

A fibróma nem más, mint a kötőszövet jóindulatú kiboltosulása.

A kor előrehaladtával és nagyobb testsúly mellett gyakrabban észleljük, illetve erre hajlamos páciensnél a test bármely részén sokszoros formában jelenhet meg.

Bár egészségkárosító hatással nem bírnak, de gyakran irritálódhatnak, fájdalmassá válhat, akár vérezhetnek is.

Bárhol előfordulhat, de esztétikailag a legzavaróbbak a nyak körül, a hónaljakban, illetve combhajlatban megjelelő képletek.

Eltávolításukat minden esetben dermatoszkópos vizsgálat előzi meg, mely során a bőrgyógyász szakorvos eldönti, hogy valóban nem melanocyter jelenséggel állunk-e szemben. Az eltávolításuk gyakran érzéstelenítést sem igényel, de a nagyobb képletek esetében helyi vagy lokális érzéstelenítést is alkalmazhatunk.

Vírusos szemölcs

A vírusos szemölcsöknek sokféle formája megkülönböztethető, de leggyakrabban a talpakon, kézfejen megjelenő kérges felszínű képleteket értjük alatta (Verruca vulgaris). Igen gyakori betegség, melynek kórokozói a humán papilloma vírus családjából kerülnek ki.

Kezdetben fájdalmat nem okoznak, de a talpon lévő egyre növekvő képleteket nyomás hatására, illetve járás során igen fájdalmasak lehetnek.

Eltávolításuk helyi kezelést igényel, ami a megfelelő szemölcsirtó ecsetelést, fagyasztást jelent, de sok esetben immunerősítő kezelésre, esetleg cauteres vagy lézeres beavatkozásra is szükség lehet.

Haemangioma

Idősebb korban megjelenő formák hátterében ösztrogén hormon hatás, illetve alkati sajátosság állhat. A bőr felszínén élénk piros érgombolyag formájában jelentkezhetnek a haemangiómák. Ha nagyságuk nő, könnyen megsérülhet felszínük és vérzést okozhatnak. Eltávolításuk lézerrel vagy cauterrel való beavatkozással történhet.

Xanthelasma

Az alsó vagy felső szemhéjon lévő lapos, sárgás színű, jól elhatárolt képletek a xanthelasmák. A bőr felső rétegében lerakódott koleszterin jelenik meg ebben a formában.

Koleszterin túlsúlyt is mutathat, de normál koleszterin szint mellett is megjelenhet.

Esztétikailag a legszebb eredményt a szén-dioxidos lézeres eltávolítást ad.

Rosacea

A betegség oka nem tisztázott, többféle tényező állhat a háttérben pl.örökletes hajlam, környezeti faktorok, belbetegségek stb. A klinikai vizsgálatok szerint a bőr ereinek hibás vegetatív beidegzése és a ennek következtében kialakuló rossz microkeringés fontos a betegség kialakulásában (rosacea migrénnel való kapcsolatát is ezzen hozzák összefüggésbe, melyek szintén vegetatív érproblémákon alapulnak).

Akne

Az akne nem más, mint a szőrtüszők és faggyúmirigyek gyulladásos betegsége.

A beszáradt faggyú és a baktériumok a bőr pórusaiban összegyűlnek (mitesszer), amely elzárja a szőrtüszőből ürülő faggyú útját. Az elzáródás következtében a baktériumok tovább szaporodnak és a faggyúban levő zsírokat lebontva, tovább irritálhatják a bőrt, végső esetben gennyes szőrtüsző és faggyúmirigy gyulladást okoznak. A pattanásos bőr kezelésekor a bőr saját melaninjában nyelődik el a fény, a keletkező hő a gyulladás kifejezett mérséklődését váltja ki, mivel csökkenti a faggyútermelést, elpusztítja a gyulladást kiváltó baktériumokat és fokozza a szervezet helyi immunreakcióját. A pattanásos bőr kezelésénél mindig az egész területet kezeljük (egész arcot, nyakat) stb.

Időpontoglalás

Kérjen időpontot kezelésre